Шукати в цьому блозі

Excel. Головоломка Судоку


Завантажити документ

Виконання завдання

Задаємо ширину для стовпців (наприклад 3) та висоту для рядків (наприклад 20).




Обводимо таблицю товстими лініями.


Виділяємо блок A1:C3, виводимо вікно "Формат комірок..." для цього блоку і у вкладці "Границя" внутрішні лінії робимо тоненькими. Так само робимо тоненькими внутрішні лінії у блоках D1:F3, G1:I3, A4:G6 і т.д.
 Щоб не виділяти окремо кожен блок 3х3, виводити для нього вікно "Формат комірок..." та налаштовувати обведення, можна виділити, утримуючи Ctrl, по черзі усі блоки 3х3 та у вікні "Формат комірок..." налаштувати відповідний макет одразу для усіх блоків.


Заповнюємо комірки вихідними даними, зафарбовуємо їх та вирівнюємо дані по центру.


Захищаємо усі комірки таблиці окрім тих, що потрібно буде заповнювати, розв’язуючи головоломку, від змін. Для цього виділяємо, утримуючи Ctrl, комірки, які будемо у подальшому заповнювати та для них виводимо вікно "Формат комірок...". У вкладці "Захист" знімаємо прапорець "Комірка, що захищається".


У вкладці "Рецензування" натискаємо інструмент "Захистити аркуш".


У вікні "Захист аркуша" перевіряємо, щоб був увімкнений прапорець "Захистити аркуш та зміст комірок, що захищаються" і натискаємо OK.


Перевіряємо, чи захищені комірки з вихідними даними від змін, а інші доступні для введення. Для виконання наступних завдань потрібно тимчасово відключити захист тим же інструментом, але потім не забути його увімкнути знову..
Організовуємо умовне форматування, яке буде зафарбовувати червоним комірки, значення в яких повторюються згідно умови задачі. Для цього виділяємо інтервал A1:A9 і натискаємо інструмент "Головна" - "Умовне форматування" - "Управління правилами".


У вікні "Створення правил форматування" вибираємо тип правила "Форматувати тільки унікальні значення або ті, що повторюються".


Натиснувши кнопку "Формат", налаштовуємо параметри форматування для комірок, які міститимуть не унікальні значення в межах виділеного інтервалу. За ивмогою завдання потрібно встановити колір фону червоний.


Цю процедуру повторюємо для усіх наступних вертикальних і горизонтальних інтервалів у межах ігрового поля, а також для усіх полів 3х3, тобто: B1:B9, C1:C9, ... , I1:I9; A1:I1, A2:I2, ..., A9:I9; A1:C3, D1:F3, ... G7:I9.
Перевіряємо роботу умовного ворматування, набравши числа так, щоб вони повторювалися у межах рядка, стопця або поля 3х3.


Видаляємо набрані числа та вмикаємо захист аркуша (див. вище). На завершення, як вимагає завдання, розв’язуємо дану головоломку, заповнивши порожні комірки числами.

Вітаю, завдання виконано!