Шукати в цьому блозі

Excel - Інформація про держави. ІІ етап. 2016-2017 н.р.



Завантажити створений документ

Виконання завдання



На Аркуші 1 набираємо список країн.


На Аркуші 2 створюємо таблиця, в якій усі дані набираються вручну окрім країн. У стовпчику "Країна" потрібно зробити так, що дані у комірки вводились через розкривний список. Цей список повинен формуватися з даних Аркуша 1.


Організовуємо розкривний список у комірках стовпчика "Країни".
  1. Іменуємо інтервал A1:A10 на Аркуші 1 з назвами країн (наприклад: "Країни"). Саме ці дані будуть формувати розкривний список. 
  2. На Аркуші 2 виділяємо інтервал B2:B11 і виконуємо команду вкладка Дані - Перевірка даних - Перевірка даних ... . У вкладці "Параметри" вікна "Перевірка даних, що вводяться" полю "Тип даних:" надаємо значення "Список". У полі "Джерело:" набираємо "=Країни" (ім’я інтервалу з назвами країн на першому аркуші).



Виконуємо наступну частину завдання:


Набираємо запропоновану таблицю.


У комірці C13 організовуємо розкривний список з назвами країн аналогічно до вище описаного. Грошову одиницю в комірку C14 набираємо вручну (наприклад "євро"). У комірці D13, як зазначено у завданні, потрібно написати формулу, за якою буде відбуватися визначення назви столиці за вказаною у сусідній комірці країною. Тут допоможе функція 

ВПР(комірка із шуканим значенням; блок комірок для визначення відповідності значень; порядковий номер стовпця, з якого береться значення; використання інтелектуального пошуку)

У комірці D13 набираємо формулу:


В ній блок з іменем "КраїнаСтолиця" - B2:C11. В цьому блоці стовпчик C містить дані для підстановки відповідно до значень стовпчика B. Порядковий номер у нього в цьому стовпчику 2. Саме тому це число записано в третьому параметрі. Останній параметр функції ВПР зазвичай задають значенням "БРЕХНЯ", що означає - шукати значення, ідентичне до зазначеного у першому параметрі.

У комірці D14 набираємо формулу:


У ній використовується додатково функція ВИБІР({1;2};інтервал1; інтервал2), яка дозволяє сформувати блок з довільною послідовністю інтервалів. Використання її обумовлене тим, що стовпчик "Країна", значення якого будуть підставлятися, розташовується лівіше від стовпчика "Грошова одиниця", значення якого використовуються для пошуку відповідності. Функція ВПР вимагає, щоб такий стовпчик як "Країна" розташовувався по правий бік від такого стовпчика як "Грошова одиниця". Задати блок із зміненою послідовністю його інтервалів дозволяє саме функція ВИБІР. Інтервали задані іменовані або абсолютні через вимогу самої функції.

На третьому аркуші набираємо таблицю з координатами міст.


За цією таблицею будуємо точкову діаграму. Щоб зробити точки у вигляді ромба відкриваємо контекстне меню будь-якої із точок та вибираємо пункт "Формат ряду даних...". У цьому вікні відкриваємо категорію "Параметри маркера" і встановлюємо потрібний тип.


На кожному маркері напис "Ряд 1" вручну змінюємо (перенабираємо" на назву відповідного міста.

Для побудови діаграми відстаней між містами організовуємо на третьому аркуші додаткову таблицю.

Обчислювати відстань між містами будемо за допомогою формули довжини відрізка за відомими координатами його кінців:

Нам дано координати міст, отже формула виглядатиме наступним чином:

=КОРЕНЬ((ВПР($F5;ВЫБОР({1;2};Міста;$B$2:$B$12);2;ЛОЖЬ)-ВПР(G$4;ВЫБОР({1;2};Міста;$B$2:$B$12);2;ЛОЖЬ))^2+(ВПР($F5;ВЫБОР({1;2};Міста;$C$2:$C$12);2;ЛОЖЬ)-ВПР(G$4;ВЫБОР({1;2};Міста;$C$2:$C$12);2;ЛОЖЬ))^2)

Набираємо її  у комірці на перетині стовпця "Київ" та рядка "Київ". 
Копіюємо набрану формулу в усі інші комірки таблиці.


За даними одержаної таблиці будуємо "гістограму з накопиченням".


Вітаю, завдання виконано!